GalleryΠροβλήματα υγρασίας στην οροφή;
Έχουμε τη λύση
Επικοινωνήστε άμεσα στο 2310 211010
ή πατήστε το κουμπί ενδιαφέροντος
και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας

 


Η στεγανοποίηση με ασφαλτόπανα είναι η πιο ασφαλής μέθοδος αρκεί να τηρηθούν όλοι οι κανόνες σωστής εφαρμογής και να επιλεχθεί το κατάλληλο ασφαλτόπανο για την κάθε περίπτωση. Η διάρκεια της υγροπροστασίας με ασφαλτόπανα κυμαίνεται μεταξύ 10 έως 20 έτη, ανάλογα με πολλούς παράγοντες όπως τις κλίσεις της ταράτσας, την ποιότητα του ασφαλτοπάνου, τη σωστή εφαρμογή των υλικών, τη σωστή χρήση κ.α. Η τιμή αυτής της μεθόδου κυμαίνεται από 8 - 15 €/m², ανάλογα με την ποιότητα του υλικού και τις δυσκολίες κάθε περίπτωσης. Στην εταιρεία μας θα βρείτε εξειδικευμένο προσωπικό με επαρκή πείρα στις εν λόγω εφαρμογές που τηρεί πάντα τις προβλεπόμενες προδιαγραφές στις εργασίες και χρησιμοποιώντας πάντα κατάλληλα στεγανωτικά υλικά που δίνουν λύση στο πρόβλημα μόνωσης που αντιμετωπίζετε.

 

Τεχνικές συμβουλές στεγανοποίησης δώματος με ασφαλτόπανα

 • Σωστή διάγνωση. Εντοπίζουμε το πραγματικό αίτιο της υγρασίας που παρουσιάζεται. Με επαγωγικό τρόπο αποκλείουμε άλλους λόγους που μπορεί να οφείλεται η υγρασία (όπως θραύση κάποιας σωλήνας, βουλωμένη υδρορροή ή έλλειψη θερμομόνωσης) πριν προχωρήσουμε στη στεγανοποίηση.
 • Σωστές κλίσεις στην ταράτσα σας. Είναι πολύ σημαντικό να μην λιμνάζουν τα νερά στο ασφαλτόπανο.
 • Στεγνή επιφάνεια. Ξεκινάμε τις εργασίες όταν ο καιρός είναι ηλιόλουστος τις τελευταίες μέρες και δεν προβλέπεται να βρέξει τις επόμενες. Αν υπάρχει εγκλωβισμένη υγρασία στην πλάκα η οποία δεν πρόλαβε να εξατμιστεί θα δημιουργήσει φουσκώματα στο ασφαλτόπανο ή θα εμφανιστεί στην οροφή του τελευταίου ορόφου.
 • Αποξήλωση και απομάκρυνση των παλιών ασφαλτοπάνων αν υπάρχουν.
 • Ξύσιμο και αποκατάσταση των φουσκωμένων και σαθρών επιφανειών στην ταράτσα. Τα ασφαλτόπανα θα πρέπει να επικολληθούν σε σταθερή επιφάνεια των στηθαίων γιατί αλλιώς θα αποκολληθούν μαζί με τους σαθρούς σοβάδες.  
 • Καθαρή επιφάνεια. Σκουπίζουμε την επιφάνεια ώστε να είναι καθαρή και απαλλαγμένη από σκόνες και άλλα αντικείμενα.
 • Σφράγιση εμφανών σχισμών ή τρυπών. Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.
 • Αστάρωμα με καλής ποιότητας ασφαλτικό βερνίκι το οποίο θα πρέπει να στεγνώσει πριν επικολληθούν τα ασφαλτόπανα
 • Επικόλληση ασφαλτοπάνων. Έχουμε πάντα στο μυαλό μας την ποιότητα του υλικού ως βασική παράμετρο. Ξεκινάμε πάντα από τα χαμηλότερα σημεία προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη ροή του νερού. Αφού πρώτα ξεδιπλώσουμε το ρολό για να το ευθυγραμμίσουμε και το τυλίξουμε ξανά, επικολλάμε το ασφαλτόπανο σε όλο το πλάτος του με φλόγιστρο προπανίου.
 • Αλληλοκάλυψη των ασφαλτοπάνων κατά 10 cm. Τα σημεία των ενώσεων είναι πολύ ευπαθή γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η σωστή επικόλληση. Φλογίζουμε τα σημεία των ενώσεων μέχρι το τήγμα της ασφάλτου να εμφανιστεί προς τα έξω, κάτι που αποδεικνύει τη σωστή επικόλληση των ασφαλτοπάνων.
 • Σφράγιση των ενώσεων με πάτημα στις πατούρες. Δίνουμε έμφαση σε αυτά τα σημεία γιατί είναι τα πιο επίφοβα.
 • Προστασία της στεγανοποιημένης επιφάνειας. Μην ξεχνάτε ότι τα ασφαλτόπανα δεν είναι βατά και η χρήση τους περιορίζεται σε περιστασιακές επισκέψεις για εργασίες. Ακόμα και τότε προσέχουμε να μην πληγωθεί η επάνω επικάλυψη της ψηφίδας ή του αλουμινίου που προφυλάσσουν το ασφαλτόπανο από την υπεριώδη ακτινοβολία. 
 • Τεχνική υποστήριξη από εμάς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκτέλεση του έργου.

Για σίγουρη και μόνιμη υγροπροστασία, προτείνεται η διπλή στεγάνωση. Η δεύτερη στρώση των     ασφαλτοπάνων τοποθετείται προς την ίδια κατεύθυνση αλλά με μια παράλληλη μετατόπιση ούτως ώστε να μην συμπίπτουν οι ενώσεις των ασφαλτοπάνων. 

 

Πώς να αξιολογήσετε τα ασφαλτόπανα.

Διακρίνονται ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής τους:

Στο εμπόριο κυκλοφορούν τα αυτοκόλλητα ασφαλτόπανα και τα θερμοκολλητά. Τα πρώτα έχουν ένα σιλικονούχο χαρτί το οποίο αφαιρείται και η αυτοκόλλητη μεριά τους κολλάει στην ασταρωμένη επιφάνεια. Τα δεύτερα για να επικολληθούν πρέπει να θερμανθούν με φλόγιστρο προπανίου με ιδιαίτερη προσοχή γιατί ο υπερβολικός ή ο ελλιπής φλογισμός τους μπορεί να είναι η αιτία για μια αποτυχημένη στεγάνωση. Θεωρητικά, τα αυτοκόλλητα ασφαλτόπανα είναι πιο εύκολα στη χρήση γιατί δεν χρειάζεται να θερμανθούν και μπορούν να τοποθετηθούν πιο εύκολα, στην πράξη όμως δεν χρησιμοποιούνται τόσο όσο τα θερμοκολλητά γιατί είναι πιο ακριβά, πιο λεπτά και πιο ελαφριά ασφαλτόπανα.

 

Ανάλογα με τον οπλισμό τους:

Τα ασφαλτόπανα αποτελούνται από τον βασικό τους οπλισμός ο οποίος εμβαπτίζεται σε ένα μείγμα από πίσσα, άμμο και άλλα πρόσμεικτα. Ο οπλισμός μπορεί να είναι μη υφαντός πολυεστέρας, υαλοπίλημα, υαλόπλεγμα, πολυαιθυλένιο ή σύνθετος (πολυεστέρας και νήματα υάλου). Ο πιο ισχυρός οπλισμός είναι ο πολυεστέρας ο οποίος δεν σκίζεται εύκολα και είναι ελαφρώς πιο ακριβός. Συστήνεται ανεπιφύλακτα.

 

Ανάλογα με την επικάλυψη τους:

Τα ασφαλτόπανα κυκλοφορούν γυμνά ή με επικάλυψη που τα προστατεύει από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία που συντείνει στην πρόωρη γήρανση τους. Τα γυμνά ασφαλτόπανα χρησιμοποιούνται μόνο στην περίπτωση που επικαλύπτονται από κάποιο άλλο δομικό στοιχείο όπως μπετόν ή από δεύτερη στρώση στεγάνωσης που έχει επικάλυψη. Η επικάλυψη μπορεί να είναι άμμος, ψηφίδα, φιλμ αλουμινίου ή φιλμ χαλκού. Τα ασφαλτόπανα με επικάλυψη φιλμ χαλκού χρησιμοποιούνται σπάνια σε ιστορικά κτίρια και είναι πολύ ακριβότερα από όλα τα υπόλοιπα ασφαλτόπανα με διαφορετικές επικαλύψεις. Τα ασφαλτόπανα με επικάλυψη αλουμινίου παρουσιάζουν το προτέρημα της αντανάκλασης των ηλιακών ακτινών και είναι πιο ακριβά (2-4 €/m2 περίπου) από αυτά με επικάλυψη ψηφίδας. Η πιο διαδεδομένη επικάλυψη είναι η ψηφίδα η οποία βγαίνει σε πολλούς χρωματισμούς αλλά προτιμάται η λευκή που απορροφά λιγότερη ακτινοβολία και έτσι θερμαίνεται λιγότερο η πλάκα (κατά 1-2 º C). Η λευκή ψηφίδα είναι ακριβότερη κατά 0,5 €/m2 περίπου σε σχέση με την γκρι ψηφίδα αλλά αξίζει τον κόπο.

 

Ανάλογα με τη σύσταση τους:

Κυκλοφορούν τα οξειδωμένης ασφάλτου, τα πλαστομερή (app) και τα ελαστομερή (sbs) ασφαλτόπανα. Η σειρά που αναφέρονται είναι αύξουσα κατά ποιότητα και τιμή. Τα πρώτα είναι τα πιο φθηνά και οι αντοχές τους αντίστοιχα είναι πιο μειωμένες σε σχέση με τα επόμενα. Βασικό μειονέκτημα τους είναι ότι παρουσιάζουν παραμόρφωση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τα πλαστομερή είναι ακριβότερα ασφαλτόπανα, παρουσιάζουν το πλεονέκτημα της αντοχής στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και στις υψηλές θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα, αντέχουν από -10 º C μέχρι +150 º C περίπου. Συνήθως προτιμώνται σε μέρη που η θερμοκρασία δεν πέφτει πολύ χαμηλά και υπάρχουν αυξομειώσεις κατά τη διάρκεια της μέρας γιατί ακολουθούν τις μεγάλες συστολο-διαστολές.

Τέλος, τα ελαστομερή ασφαλτόπανα είναι τα πιο ακριβά και τα πιο ελαστικά παρουσιάζουν πλεονέκτημα στις χαμηλές θερμοκρασίες, από -20 º C μέχρι 110 º C περίπου ενώ στις υψηλές θερμοκρασίες γίνονται πολύ μαλακά. Προτιμώνται όταν πρόκειται για μεγάλες επιφάνειες (>400 m2) ή σε ορεινά μέρη με ψυχρά κλίματα που παρουσιάζουν υψηλές απαιτήσεις σε ελαστικότητα.

 

Ανάλογα με το βάρος και το πάχος τους:

Το βάρος των ασφαλτοπάνων είναι σημαντικός παράγοντας στη σταθερότητα και στον χρόνο ζωής της στεγανοποίησης. Όσο μεγαλύτερο βάρος και πάχος έχει το ασφαλτόπανο τόσο καλύτερα. Υπάρχουν ασφαλτόπανα από 2,5 kg/ m2 έως 6 kg/ m2. Συνήθως τα γυμνά ασφαλτόπανα ζυγίζουν 3 kg/ m2. Προτιμήστε ένα ασφαλτόπανο με βάρος τουλάχιστον 4.5 kg/ m2  όταν πρόκειται για ασφαλτόπανο με ψηφίδα και τουλάχιστον 4 kg/ m2 όταν πρόκειται για ασφαλτόπανο με αλουμίνιο. Όσο για το πάχος τους κυμαίνεται από 2,5 – 5 mm και το προτεινόμενο πάχος είναι από 3 mm και πάνω. 

 

Ανάλογα με την αντοχή τους σε θερμοκρασία:

Όλα τα ελαστομερή αντέχουν μέχρι -20 º C, ενώ για τα πλαστομερή υπάρχουνε διαβαθμίσεις. Θα βρείτε τα ασφαλτόπανα των  0 º C, των -5 º C, των -7 º C, και των -10 º C. Αξίζει να μιλάμε για τα ασφαλτόπανα από -5 º C και κάτω. 


Δείτε εδώ φωτογραφίες από τα έργα μας

Φωτογραφίες από έργα στεγανοποίησης

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜAΖΙ ΜAΣ

Λεωφ. Κων. Καραμανλή 13 TK 54638 Θεσσαλονίκη